top of page
uklanjanje podočnjaka.jpg

Botox tretmani

average rating is 4.5 out of 5

Botoks ili Botulinski toksin je medicinski proizvod koji se koristi u estetskoj medicini za ublažavanje bore na licu. On se sastoji od neuromuskularnog blokatora koji se zove botulinum toxin tip A. Kada se ubrizga u mišiće lica, blokira prenos nervnih impulsa do mišića, što dovodi do njihovog opuštanja i smanjenja bore na površini kože. Botoks lica se najčešće primenjuje za ublažavanje bore između obrva, na čelu i oko očiju, ali se takođe može koristiti i za poboljšanje oblika usana i za uklanjanje "mršavih" obraza.

 

Tretmani botulinskim toksinom su privremeno rešenje i efekti obično traju od šest do osam meseci, nakon čega je potrebno ponoviti postupak kako bi se održao željeni efekat. Kao i kod svakog medicinskog postupka, postoji određeni stepen rizika koji treba uzeti u obzir, uključujući nuspojave kao što su crvenilo, otekline i bol u mestu ubrizgavanja.

Šta se sve može tretirati botulinskim toksinom?

Botoks se najčešće koriste za ublažavanje bore na licu, naročito onih koje nastaju usled kontrakcije mišića lica, kao što su bore između obrva, na čelu i oko očiju (tzv. "marionetske bore" ili "pravci smeha"). Takođe se može koristiti za poboljšanje oblika usana i za uklanjanje "mršavih" obraza.

Međutim, botulinski toksin se takođe može koristiti i za druga medicinska stanja koja se odnose na mišiće i kožu, kao što su:

 • Hiperhidroza (prekomerno znojenje) ruku, stopala, pazuha i drugih delova tela

 • Kontrakcija mišića vrata (tzv. "turšija")

 • Migrene

 • Spazam mišića deteta (tzv. "tikovi")

 • Poremećaji žvakanja i gutanja

 • Spazam mišića vrata i ramena (tzv. "miofascijalni sindrom")

Šta je botulinski toksin i kako radi?

Botulinski toksin je medicinski proizvod koji se koristi u estetskoj medicini za ublažavanje bore na licu. On se sastoji od neuromuskularnog blokatora koji se zove botulinum toxin tip A. Kada se ubrizga u mišiće lica, botulinski toksin blokira prenos nervnih impulsa do mišića, što dovodi do njihovog opuštanja i smanjenja bore na površini kože.

Ko može da koristi botoks tretmane?

Botulin toksin je pogodan za osobe svih uzrasta koje žele da ublaže bore na licu. Međutim, trebalo bi se posavjetovati sa stručnjakom za estetsku medicinu ili dermatologom kako bi se utvrdilo da li je botulin toksin pravi izbor za vas i da li su uopšte pogodni za vaš slučaj.

Kako dugo traju efekti botoksa?

Trajanje efekata botulinskog toksina varira od osobe do osobe i zavisi od mnogih faktora, kao što su tip korišćenog proizvoda, mesto ubrizgavanja i individualni metabolizam. U proseku, efekti traju od četiri do šest meseci, nakon čega je potrebno ponoviti postupak kako bi se održao željeni efekat.

Da li je ubrizgavanje botulinskog toksina bolno?

Većina ljudi kaže da ubrizgavanje botulinskog toksina nije bolno, ali neke osobe mogu osetiti blagu bol ili nelagodnost. Da bi se smanjila bol, lekar može da koristi anestetik u obliku kreme ili gelova.

Da li postoje neke nuspojave nakon ubrizgavanja botulinskog toksina?

Nuspojave nakon ubrizgavanja su retke i obično su blage. One uključuju crvenilo, otekline i bol u mestu ubrizgavanja, koje obično nestaju u roku od nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima, može izazvati infekciju ili alergijsku reakciju.

Da li su tretmani botulinskog toksina i hijaluronski fileri isti proizvodi?

Botulin toksin i hijaluronski fileri su medicinski proizvodi koji se koriste u estetskoj medicini, ali oni se razlikuju po svojoj nameni i načinu rada.

Botulin toksin se koristi za ublažavanje bore na licu tako što blokira prenos nervnih impulsa do mišića lica, što dovodi do njihovog opuštanja i smanjenja bore na površini kože. On se sastoji od neuromuskularnog blokatora koji se zove botulinum toxin tip A.

Hijaluronski fileri se koriste za popunjavanje površina na licu i tijelu kako bi se uklonili bora, dopunila osećajna područja i izjednačila tekstura kože. Oni se sastoje od hijaluronske kiseline, prirodnog polisaharida koji se nalazi u tkivima ljudskog tijela. Kada se ubrizgavaju u kožu, hijaluronski fileri se razgrana i dopunjavaju osećajna područja, popunjavajući bore i druga osećajna područja na koži.

Dakle, botulin toksin i hijaluronski fileri su različiti proizvodi koji se koriste u različite svrhe u estetskoj medicini. Trebalo bi se posavjetovati sa stručnjakom za estetsku medicinu ili dermatologom kako bi se utvrdilo da li su Botulin toksin ili hijaluronski fileri pravi izbor za vas i da li su uopšte pogodni za vaš slučaj.

Koji botulinski toksin koristimo za tretmane?

Allure koristi isključivo proizvode kompanije Allergan

Allergan je farmaceutska kompanija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prometom medicinskih proizvoda i usluga. Kompanija je osnovana na početku 20. veka i danas se bavi mnogim oblastima medicine, uključujući oftalmologiju, neurologiju, estetsku medicinu i mnoge druge.

Među proizvodima koje proizvodi Allergan su:

 • Botulinski toksin: medicinski proizvod koji se koristi za ublažavanje bore na licu

 • Juvederm: hijaluronski filer za popunjavanje bore i osećajna područja na koži

 • Latisse: medicinski proizvod za poboljšanje rasta trepavica

 • Natrelle: proizvodi za povećanje grudi

 • Vraylar: lek za lečenje schizofrenije i bipolarnog poremećaja

Koliko koštaju tretmani botulinskim toksinom?

Cena tretmana kreće od 18.000 RSD do 30.000 RSD u zavisnost od doze koja se utroši.

Botoks pre i posle tretmana

7A169B68-EC24-4C37-91C5-F1C2B784090F.PNG
photo-output-5.JPG

dr. Snežana Ignjatović

Doktorka Snažna Ignjatović je stručnjak za estetske tretmane sa višegodišnjim iskustvom u oblasti medicinske estetike. Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu 2004 godine u Beogradu i nakon završetka studija usavršavala se na brojnim stručnim seminrima i tečajevima u zemlji i inostranstvu.

Specijalizirala se za najnovije tehnike i postupke u oblasti medicinske estetike, kao što su hijaluronska kiselina, mezoterapija, tretmani botulinskim toksinom i drugo.

Doktorka Ignjatović se trudi da svakom pacijentu pruži individualni pristup i da zajedno sa njim pronađe najbolja rešenja za njegove estetske potrebe i ciljeve. Ona je poznata po svojoj profesionalnosti i visokom nivou stručnosti, te ima veliko poverenje pacijenata.

dr-snezana-ignjatovic.jpg
bottom of page